Spela ishockey på dina villkor i Brinkens IF

Publicerad 27 mars 2015 i Föreningslivet, Nyhetsbrev

brinkens if tjejhockey

Ett kompisgäng i Stockholms innerstad behövde en lokal att spela pingis i. Det blev startskottet för Brinkens IF. Så småningom startade gänget, ledda av Åke Söderdahl, även upp ett pojklag i fotboll. Där började den verkliga föreningsverksamheten i Brinkens IF och i mitten av 60-talet tog hockeylaget Brinken sina första skär.

Vi har träffat Åke Söderdahl för att prata om Brinkens och deras filosofi, och om vilken roll bingo spelat och spelar i såväl Brinkens som Åkes liv.

Bingo en naturlig del

Precis som många andra föreningar runt om i Sverige så har Brinkens IF tagit del av det överskott som bingo genererat under många år. När Idrottens Bingo lanserade sin satsning på nätet var det därför naturligt för Åke Söderdahl och Brinkens IF att hoppa på som ambassadörsförening.

– Absolut, det var det. Jag och Brinken har ju varit med sen 70-talet på hela bingoresan. Idag är jag lotteriföreståndare för Idrottens Bingos hallar i Stockholm och Uppsala. Bingo på nätet är ju nästa steg som vi hoppas ska kunna ge mycket pengar till oss och andra föreningar så det var självklart att vara med.

Åke sitter även med i styrelsen för SBFO som är den riksförening som är förmånstagare för Idrottens Bingos bingo på nätet.

– Det är ju nätet som är framtiden, i någon mån. Självklart ska bingohallarna vara kvar men det gäller att även finnas på nätet och nu finns vi (SBFO) där tillsammans med Idrottens Bingo och det känns bra.

Brinken vill erbjuda något för alla

Många föreningar får kritik för att vara exkluderande och alltför resultatinriktade. Brinkens IF har en filosofi där fokus istället ligger på utveckling och inkludering snarare än elitsatsning och gallring.

– Det viktigaste är att våra ungdomar får med sig en bra hockeyutbildning. Man ska aldrig förlora på att spela i Brinken, säger Åke Söderdahl.

Det Åke pratar om handlar om balansgången mellan att erbjuda en bredd samtidigt som kvaliteten på verksamheten är hög. Åke ser egentligen inga motsättningar där och det är så Brinken arbetar. Om du tycker ishockey är roligt så finns det plats för dig i Brinken. Även om du inte är intresserad av att satsa all din tid på isen.

– Vi försöker att anpassa det så mycket det går. Sen är det klart att det måste finnas ett intresse i grunden, man kan ju inte komma en gång om året. Men vi har ungdomslag som är jätteambitiösa och samtidigt så finns det grupper för de som inte vill träna eller satsa lika mycket.

Duktiga hockeyspelare fostras i Brinken

Brinkens seniorer spelar sedan en tid tillbaka i division fem och har inga ambitioner att spela på en högre nivå. Man tackade till och med nej till att gå upp en division ett år när man vann serien då det skulle inneburit långa resor och mycket tid borta från familjen.

Men det innebär inte att Brinken inte får fram duktiga hockeyspelare. Bara i år har två spelare med Brinken som moderklubb blivit elitseriespelare.

– Det tycker vi så klart är jätteskoj. Jag la ut det direkt på vår Facebook-sida och fick en massa likes berättar Åke med ett leende.

Ny satsning på tjejhockey inledd

Brinkens IF är idag den enda föreningen i Stockholms innerstad som erbjuder ishockey och man har nyligen inlett en satsning på att få fler tjejer att börja spela hockey.

– Vi har tur som fått en riktigt bra instruktör som håller i tjejhockeyn, hon är kanon. Det är en satsning vi gör tillsammans med Djurgården som varit igång i ungefär två år och tjejer i alla åldrar är välkomna att prova på hockey hos oss.

Brinkens filosofi om att låta alla som kan och vill vara med få vara med är den grund föreningen otvivelaktigt står på och Åke Söderdahl är tydlig i sitt budskap:

– Vår verksamhet ska vara så bra och öppen för så många som möjligt.

Det tycker vi låter som ett vinnande koncept.