Spader Dam skriver nya kapitel i framgångssagan

Publicerad 20 april 2016 i Okategoriserade

spader-dam-bowling
Nyblivna svenska mästarna Spader Dam. Klubbens 13 SM-guld i Seriespel.  Foto: Susanne Andersson 

Sveriges framgångsrikaste bowlingklubb hittar du i Helsingborg. Spader Dam är föreningen som aldrig åkt ur högsta serien och som nyss bärgade sitt 13:e SM-guld i seriespel. Vi har pratat med Susanne Andersson, tidigare spelare och nu styrelseledamot i bowlingföreningen som verkar omöjlig att stoppa.

Spader Dam bildades för nästan exakt 45 år sedan, den 21 april 1971. Klubben var välskött från dag ett och det är en kultur som funnits med sedan dess.

– Det är en stor förklaring till att det gått så bra för oss. Kanske den största. Det sitter i väggarna hos oss, vi har haft det stabilt. Inga direkta svackor, svaga styrelser eller struliga generationsväxlingar. Allting har fungerat bra. Det har lagt grunden till vår framgång.

Susanne Andersson vet vad hon pratar om. Hon har varit en delaktig i av många av klubbens stora ögonblick. Både som spelare och som styrelseledamot.

– Jag började i klubben 1999 när jag ville satsa mer på min bowling. Jag spelade fram till 2013 och tog 5 SM-guld i seriesammanhang och 3 SM-guld i 3-mannabowling. Dessutom var jag aktiv i styrelsen under i stort sett hela den perioden och har fortsatt med det.

Spader Dam är, som namnet antyder, en bowlingklubb för damer. Att det finns damklubbar och herrklubbar inom bowling är tämligen vanligt, även om det även förekommer föreningar med både herr- och damverksamhet.

Spader Dam har för tillfället ett ungt lagt. Ett resultat av en lyckad generationsväxling. Till exempel så var medelåldern på det lag som nyss vann SM-guld 21 år.

– Vi har en ungdomssektion, som är en del av vår ordinarie verksamhet, vi tränar tillsammans. Vi är inte jättemånga där, knappt ett tjugotal. Men medelåldern i vårt seniorlag är ung och det känns lovande inför framtiden, säger Susanne.

Storleken på ungdomssektion är något som spelar in när det gäller storleken på kommunala bidrag, och även när det gäller pengar från Idrottens Bingo. Men att det inte blir de största pengarna varje år betyder inte att det inte uppskattas.

– Bowling är ju en sport där man får försöka hitta sätt att få in pengar på alla sätt möjliga. Kommunala medel, LOK-stöd, jaga sponsorer, ja även bingo. Alla tusenlappar in hjälper definitivt, så det är vi tacksamma för.

Spader Dams hemmahall, Olympia Bowling, ligger på Olympiaområdet i Helsingborg. Ett område där det just uppförts en ny inomhusarena och där fotbollsarenan Olympia genomgår en större förvandling. Någon plan på en ny bowlinghall för Spader Dam finns dock inte.

– Nej vi är kvar på Olympia Bowling. Det byggs en ny bowlinghall i centrum i det nya komplexet vid Söderpunkten, men den kommer enbart fokusera på nöjesbowling.

Olympia Bowling rymmer både matchbowling och nöjesbowling. En kombination som inte alltid är helt enkelt att hantera.

– Det kan vara lite svårt att koncentrera sig när det pågår fem barnkalas två banor bort, men det är sådant man får försöka koppla bort. Men det är klart att det hade varit skönt om man kunde ha en hall där det gick att stänga av för matchspel.

Även om det inte blir någon ny bowlinghall den närmsta tiden så ser framtiden ljus ut för Spader Dam. Det nyligen bärgade SM-guldet ger mersmak och i det segrande laget återfinns flera landslagsbowlare.

–          Jag tror att vi kommer fortsätta vara en ledande kraft inom svensk bowling ett bra tag framöver. Vi har stabiliteten, strukturen och kulturen för att lyckas, avslutar Susanne.

Vi tackar för pratstunden och önskar Spader Dam lycka till i framtiden!