Profilen|Carl Fhager är idrottsjuristen som brinner för föreningslivet

Publicerad 26 maj 2014 i Profilen

Carl

Han har skapat sig en livsstil där ideellt engagemang och ett stort idrottshjärta går hand i hand med jobbet som advokat. Redan före trettio han blev sportchef för BK Häcken och idag är Carl Fhager framgångsrik idrottsjurist och affärsadvokat. Han kopplar av med att träna Skärgårdens flickor 03.

Direkt efter gymnasiet studerade Carl Fhager till jurist. Under den tiden började han också träna studentlaget i fotboll.

– Göteborg är en liten stad och jag blev snart kontaktad och engagerad i Göteborgs Fotbollförbunds tävlingskommitté.

Det ena visade sig ge det andra och 2004 tog sig Carl Fhager, som då jobbat i sex år och precis blivit advokat, en utmaning som många hade tvekat inför, jobbet som sportchef i allsvenska BK Häcken.
– Jag gjorde ett, kan man tycka, avsteg i karriären men jag drivs alltid av det som är roligt. Det var extremt tuffa år men enormt utvecklande. Jag träffade alla sorters människor, mängder av spelare, supportrar och ungdomsledare. Jag fick organisera, hantera media och marknadsavdelning, och det var väldigt nyttigt att få sitta på köparsidan.

2007 lockades Carl tillbaka till MAQS Advokatbyrå där han också blev delägare.

– Det var dags och nu kunde jag ta med mig all erfarenhet från Häcken-tiden in i mitt jobb som advokat med särskilt ansvar för sportfrågor. Att både kunna vara affärsmässig och ha idrottens mer direkta tilltal, det har jag haft stor nytta av.

I ansvarsområdet ligger till exempel internationella fotbollsövergångar, medieavtal och juridiken kring stora event. Han sitter också i styrelsen för Idrottens Spel.
– Idrottens Spel är ett spännande företag och ett bra exempel på hur man inom idrotten vågar ha kommersiella idéer och dessutom ge dem egen livskraft.

Dagarna kan bli långa och han älskar sitt jobb men Carl Fhager har också ett recept för avkoppling – som tränare för Skärgårdens flickor 03 i fotboll.

– Det ger så mycket tillbaka, det känns så bra att få verka på lite olika nivåer och jag är utvecklingsorienterad var jag än befinner mig.

Namn: Carl Fhager

Ålder: 39

Familj: Tre barn och sambo

Intressen: Jobbet och föreningslivet. Att löpträna och att spela fotboll i studenternas C-lag.

Bästa bok: On the road av Jack Kerouac

Bästa film: Hinner tyvärr inte kolla på film just nu

Ser helst på tv: House of cards rullar just nu på stulna småstunder

Reser helst till: Ligurien