Let’s get ready to rumble! Så ska fler lockas till boxningen

Publicerad 29 maj 2015 i Föreningslivet, Nyhetsbrev

hemsida_majornarumble

Bild: Majorna Rumble

På lördag (30/5) är det dags för andra upplagan av Majorna Rumble. En boxningsgala som arrangeras i hjärtat av Majorna av Majornas Boxningsklubb. Vi har pratat med Daniel Magnusson, projektledare för Majorna Rumble och tränare i Majornas Boxningsklubb.

Men hur kom det sig egentligen att Majorna fick en egen boxningsgala?

– Det var en idé jag tog upp på ett styrelsemöte för ett par år sedan. Jag tänkte att fotboll och andra idrotter syns så mycket mer än boxning. Man ser ungdomar som spelar spontant på gräsplaner runt hela staden. De idrotterna får en mycket större exponering. Vi håller till på tredje våningen i en industrilokal. Jag ville att folk skulle få upp ögonen för boxning och för klubben.

Allt jobb med galan sker ideellt och föreningen har fått hjälp av en lokal fotbollsklubb för att sköta alla bestyr under dagen. Och mer hjälp kan behövas nästa år. Enligt den femårsplan som finns ska Majorna Rumble växa.

– Vi vill göra det här ännu större på sikt, vi tror att det här kan bli något i stil med de andra stora idrottsevenemang som Göteborg anordnar. För att ni dit behövs det så klart samarbetspartners och sponsorer, så vi är väldigt glada att till exempel Idrottens Bingo ställer upp som partner i år.

Ökad exponering var tanken, och galan verkar ha gett resultat. Daniel berättar om ett ökat intresse för både boxning generellt och för att engagera sig i Majornas Boxningsklubb.

– Jag tycker vi känner av en liten boxningstrend nu. Jag var på läger i Höllviken nyligen och vi var betydligt fler än förra året. Jag tror att bilden av boxning håller på att förändras till det bättre.

Majornas Boxningsklubb borde veta en del om bilden av boxning. Föreningen bildades 1942 och har fostrat ett flertal svenska mästare, den mest kända kanske Bengt Cederqvist. Numera också ständig ordförande i föreningen.

– Idag har vi en bred verksamhet där motionärerna utgör den största delen, men vi har även grupper för de vuxna som vill träna med sina barn, grupper för de som definierar sig som tjejer eller transpersoner och självklart även grupper för de som vill gå matcher. Vi vill ge så många som möjligt chansen att hålla på med boxning, säger Daniel.

På lördag är det då alltså dags för en uppvisning av klubbens verksamhet. Det blir utöver boxningsgala också livemusik, skateboardåkning, lotterier, tävlingar och massor av andra aktiviteter. Galan börjar med diplomboxning klockan 12.00 och avslutas sen kväll av bandet Trouble Makers. Så ta er till plaskdammen i Majorna på lördag och njut av en heldag i boxningens tecken.