Landslagsman i två sporter och framgångsrik hockeytränare, men Mats Waltin vill mer

Publicerad 14 november 2014 i Okategoriserade

mats_waltin

Han växte upp i Farsta och blev tidigt väldigt intresserad av idrott. Han spelade ishockey till fyllda 38 och fortsatte utan minsta tvekan som tränare. Mats Waltin, 61, är fortfarande nyfiken på nya utmaningar.

Storasyrrans kompisar lät honom vara med och spela boll.
– Jag kommer ihåg hur kul jag tyckte det var. Och när flera av mina egna kompisar hamnade snett i tillvaron i 15-16-årsåldern blev jag skrämd men också stärkt av tanken att idrotten är en bra värld att vara i och att få göra något tillsammans med andra, berättar Mats.

Landslagsman i två sporter
Det ena ledde till det andra. Det blev bland annat Djurgårdens IF i ishockey och Brommapojkarna i fotboll och så småningom pojk- och juniorlandslaget i båda sporterna.
– Jag hade bra ledare omkring mig och jag känner än idag en tacksamhet över att jag fick hålla på så länge i två idrotter. Men så tyckte jag ändå att hockeyn var roligare och debuten i Tre Kronor när jag var 19 gav bränsle åt den känslan.

Det blev en lång rad landskamper, mängder av elitseriematcher och en proffskarriär utomlands. Och när ryggen till slut hade tagit för mycket stryk fortsatte han utan uppehåll på ledarsidan, först som assisterande tränare i Södertälje SK.

– Det var en självklarhet för mig. Mitt starka intresse för idrott gjorde att jag inte tvekade det minsta.

Tränare utomlands
Tränarrollen tog honom även den utomlands, till en framgångsrik karriär i klubbar i Schweiz, Österrike med flera länder. Som förbundskapten har han lett både det svenska och det slovenska landslaget.
– Det är en tuff bransch men vi som är formade i den här miljön vi triggas av den och vi kan villkoren. Det handlar om att vinna och visa resultat.
Den här säsongen, 2014-2015, är Mats Waltin huvudtränare för Björklöven i Umeå.

– Det är en otrolig inspiration att få jobba med unga spelare, att få utveckla dem, mer på det mänskliga planet än något annat. Jag har vissa grundpelare som jag håller mig till men jag har också en jäkla nyfikenhet, som alltid drivit mig. Och om själv inte ständigt utvecklas då blir tiden kort i en klubb.

Kan koppla av
För Mats är idrotten en livsstil.
– Men när säsongen är slut har jag en bra förmåga att koppla av, göra annat och sedan varva upp igen när det är dags. Jag gillar att vara ute i naturen, jag läser en och annan bok och jag lyssnar mycket på musik. Under säsong även när jag är i hockeybubblan försöker jag hålla på min egentid, för att må bra och hålla entusiasmen vid liv, säger Mats Waltin.

 

Familj: Frun Christina, som han har varit gift i 40 år med. Döttrarna Sanna och Linda.

Intressen förutom ishockeyn: att vistas i naturen, läsa och lyssna på musik.

Bästa bok: Stieg Larsson-trilogin.
Bästa film: Kramer mot Kramer, Vittne till mord och Gudfadern.

Ser helst på teve: Till min egen förtjusning ser jag mindre och mindre på teve.

Reser helst till: Jag och min fru reser så ofta vi får chansen, förra året var vi i Mexiko och till New York vill jag helst varje år.