Ebba Andersson från Öxabäck får första Idrotts-Loket på 50 000 kronor

Publicerad 15 juli 2013 i Nyheter

 

Första Idrotts-Loket går till en av svensk damfotbolls stora pionjärer, Ebba Andersson från Öxabäck. Idrotts-Loket är ett återkommande pris och delades ut av Idrottens Spel i samband med UEFA Dam-EM 2013 i Göteborg idag.

– Det känns ofattbart. Jag är överraskad och väldigt rörd. Prispengarna kommer jag att skänka till en ungdomsverksamhet för tjejer, säger Ebba Andersson. 

Ebba spelade i Öxabäcks damfotbollslag som skördade stora framgångar under 1970- och 1980-talen. Damlaget startades 1966 som ett av de första i Sverige och spelade över hundra matcher utan förlust. Vid 38 års ålder debuterade Ebba Andersson i landslaget och var lagkapten då den första officiella landskampen för damer spelades 1973.

– Att Ebba Andersson får det första Idrotts-Loket samtidigt som vi spelar EM är perfekt och mycket välförtjänt. Ebba var med och lade grunden till det som idag är ett av världens bästa landslag och som vi nu har förmån att se på hemmaplan, säger Matz Wallander, koncernchef Idrottens Spel.

Juryns motivering:
Idrotts-Loket 2013 tilldelas en person som med sin glädje, sitt engagemang och sin envishet haft en stor del i den svenska damfotbollens födelse och genombrott. Hon var lagkapten och mittback i pionjärlaget Öxabäck IF och förde sitt lag till tre SM-guld. Hon var också lagkapten i den allra första damlandskampen, på Åland mot Finland den 25 augusti 1973.

Idrotts-Loket 2013 tilldelas den kvinna som brukar kallas den svenska damfotbollens urmoder, Ebba Andersson.

Beskrivning: Idrotts-Loket är ett pris som delas ut årligen till en person eller organisation som på ett förtjänstfullt sätt engagerat sig för svensk idrott. Pristagaren kan vara en idrottsprofil, en företagsprofil, en engagerad förälder, en politiker eller en organisation.