Bra flyt för Helsingborgs Simsällskap

Publicerad 27 november 2015 i Föreningslivet, Nyhetsbrev

IS.se-henrik-hbg-sim

De är en av Sveriges största simföreningar. De arrangerade nyligen SM/JSM på toppmoderna Filborna Arena. I Helsingborgs Dagblad uppmärksammades föreningens integrationsarbete. Det flyter på för Helsingborgs Simsällskap.

– Hej! Jag börjar landa lite nu efter SM…

Det är en glad och lättad Henrik Cleverdal som låter meddela att han så smått börjat återgå till ordinarie verksamhet efter några intensiva månader. Helsingborgs Simsällskap arrangerade i november SM & JSM på hemmaplan, ett jättearrangemang som samlade nästan 500 simmare och 150 ledare.

– Vi har arrangerat ett SM tidigare, 2012, men nu var det ett sammanslaget mästerskap med både juniorer och seniorer vilket gjorde det större. Men det var en succé, glada miner överallt och rent sportsligt var det många väldigt fina resultat, vi är jättenöjda.

En stor förening

Henrik Cleverdal är klubbdirektör i Helsingborgs Simsällskap. I sin roll har han det övergripande ansvaret för ekonomi och personal och fungerar som länken mellan den operativa verksamheten och styrelsen.

– Och så har jag mycket kontakt med externa partners, sponsorer, andra föreningar och kommunen. Min roll kan väl jämföras ungefär med en VD om man pratar företagsvärlden, säger Henrik.

Det är en stor verksamhet som Henrik ansvarar för. Simsällskapet har över 5700 medlemmar och målsättningen är att erbjuda simning genom hela livet. Det innebär att man erbjuder bland annat babysim, simskola, medley, tävlingssim, vuxensim, och hela vägen upp till masters där man faktiskt har aktiva medlemmar i 80-årsåldern.

– Det är sant att vi har en stor medlemsbas, men för min del tycker jag det är mer imponerande att vi aktiverar över 3000 barn och ungdomar varje vecka genom vår verksamhet.

Föreningslivet som integration

I en (http://www.sydsvenskan.se/sport/fran-krigets-fasor-till-sim-sm-i-helsingborg/) artikel beskriver Helsingborgs Dagblads Tomas Nilsson historien om Ahmad Al Said som kom till Sverige från Syrien. I Syrien var både han och hans bröder simmare, men kriget gjorde det omöjligt att fortsätta. I Sverige fick de en ny chans i Helsingborgs Simsällskap.

– De besökte en träning och frågade om de fick provträna, vilket de självklart fick. Så kollade vi på vilken nivå de låg och passade in dem i vår verksamhet efter det.

Genom att vara med i Helsingborgs Simsällskap har bröderna fått vänner, lärt sig svenska och de två äldsta bröderna arbetar nu som instruktörer i föreningen.

– Det är definitivt något av en solskenshistoria, det känns väldigt bra, säger Henrik.

Att föreningslivet i Sverige är så starkt som det är ser Henrik som något väldigt positivt. Något som kan göra skillnad.

– Vi har ju traditionellt haft ett väldigt starkt föreningsliv, där ideella krafter styrt idrotten snarare än privata företag. Det finns många starka krafter som kan verka för positiv förändring. Jag tror verkligen att vi kan göra skillnad och hjälpa utsatta grupper i samhället.

För tillfället är Helsingborgs Simsällskap engagerade i ett antal sociala projekt, bland annat ett som handlar om att erbjuda ensamkommande flyktingbarn möjligheten att lära sig simma, och ett annat där romska barn och deras föräldrar bjuds in.

En resurskrävande verksamhet byggd på ideellt engagemang

Att driva en så stor förening som Helsingborgs Simsällskap kräver självklart en hel del resurser.

Vi har en del heltidsanställd personal, men det absolut största jobbet görs utav ideella. Våra instruktörer får en symbolisk summa för det arbete de utför. Men vi har också medlemmar, före detta aktiva och föräldrar som ställer upp gratis och möjliggör stora arrangemang så som SM och liknande, berättar Henrik.

Verksamheten kräver även andra former av resurser, såsom faktiskt bassängutrymme. I och med den stora upprustningen och utbyggnaden av Filborna Arena under 2010-talet har möjligheterna ökat. Nu är det istället fler instruktörer som behövs för att kunna utöka till exempel simskolan.

– Ja vi hade faktiskt fått plats med några till, även om vi börjar fylla tiderna nu med de nya bassängerna också, men vi letar efter fler instruktörer. Det är ett väldigt flexibelt arbete, man bestämmer själv hur mycket man vill och kan arbeta. Vi har många gymnasieelever som instruktörer och de tycker att det är en väldigt bra erfarenhet!

Vi tackar Henrik för samtalet och önskar Helsingborgs Simsällskap lycka till i framtiden