Thomas Ejderhov vill gå längre än ”hur känns det?”

Publicerad 27 november 2015 i Föreningslivet, Nyhetsbrev, Profilen

is.se-thomas

Thomas Ejderhov är en rutinerad journalist med bakgrund från bland annat Katrineholms-Kuriren och Svenska Dagbladet. Sedan början av 2000-talet är han ägare av nättidningen Idrottens Affärer. En tidning med ambition att begripliggöra och förklara världen bakom stolpskott, världsrekord och transferrykten.

Thomas växte upp i bandytokiga Katrineholm och har själv varit aktiv inom såväl bandy som fotboll. Allt som involverade en boll var intressant, enligt Thomas själv. Men engagemanget sträckte sig även utanför idrottsplanen.

– Jag är ju en sådan person som har svårt att göra någonting ”litegrann”. Jag går in helt och fullt och så blev det även i föreningslivet. Jag har varit engagerad i det mesta. Jag vill mycket och då är det svårt att låta bli.

På senare år har löpning blivit den träningsform Thomas föredrar och han har ett antal göteborgsvarv bakom sig och förhoppningsvis även framför sig…

– Jag kommer inte ut lika ofta nu för tiden, men häromdagen sprang jag en längre runda och det kändes skönt, lite som att kroppen har ett löparminne och kommer ihåg vad den ska göra.

Nya utmaningar

Thomas driv från föreningslivet har han även i sitt professionella liv. Som journalist på Katrineholms-Kuriren gjorde han och hans kollegor många gånger mer än vad folk förväntade sig av en lokaltidning. Till slut lockade nya utmaningar och då blev det Stockholm.

– Idrottens Affärer har en historia som en relativt framgångsrik tryckt tidning på 90-talet då jag var trogen läsare, berättar Thomas Ejderhov.

Tidningens kvalité minskade dock, och försvann sedermera från tidningsställen innan varumärket räddades med hjälp av Thomas och återuppstod i Svenska Dagbladets bilaga Näringsliv.

– Där var jag redaktör för två sidor som handlade om just idrott och finansiering.  Vi gjorde reportage om personer och företag och det var mycket populärt. Där såg man att det fanns ett stort intresse för den typen av artiklar.

Men efter ytterligae ett av många besparingsåtgärder på SvD utgick tyvärr det materialet.

– Men på olika vägar kom jag över utgivningsbeviset och Idrottens Affärer kunde leva vidare och nu som en sajt.

Idrottens Affärer är på uppgång

Idag är Idrottens Affärer helägd av Thomas Ejderhov och ligger hundra procent på nätet.

– Under de senaste två åren ahr vi satsat rejältoch fått belöning. Nu ahr vi en stor trogen läsekrets och växer stadigt. Succesivt upptäcker allt fler människor vår sajt. Vi ligger på plus i alla mätningar.

– Människor med engagemang inom och nära idrotten är vår starkaste läsargrupp. Men jag ser också att fansen börjar uppskatta vårt utbud. Annars är det många idrottsledare, beslutsfattare, företagare och politiker som gillar oss.

Thomas är noga med att poängtera att han inte menar att det betyder att den journalistik Idrottens Affärer bedriver är bättre än sportrapportering i allmänhet, det finns behov och utrymme för båda.

– Absolut, vår inriktning gör att vi får läsare som är väldigt intresserade, kunniga och som söker förklaringar till varför saker händer. Vi vill ge ett perspektiv på saker och ting. Vi har en väldigt hög trovärdighet hos våra läsare och den är vi ödmjuk inför, men självklart också väldigt glad för.

Fortsatt starka band mellan idrott och pengar

Att relationen mellan idrott och pengar verkar bli starkare och starkare ser Thomas Ejderhov som något ofrånkomligt. Idrott har i mångt och mycket blivit en del av underhållningsbranschen, och då följer investerare och andra intressenter som ett naturligt steg.

– Det är ju så det ser ut och de villlkoren måste föreningarna hantera. Man kan inte skruva tillbaka klockan. Mycket ligger i hur idrotten anpassar sig. Till exempel så måste de som bedriver arenaidrott se till att besöket vid evenemang blir så mycket mer än bara idrott. Att man får en chans att träffa vänner, prata och diskutera för att behållningen ska bli mer än själva idrotten.

– Då kan man till och med tänka sig att komma även nästa gång och strunta i idrotten på TV!

Spännande satsningar väntar

Vi närmar oss årsskiftet men Thomas och Idrottens Affärer har inte tagit jullov. Thomas berättar att man planerar att rulla ut ett antal nya satsningar i början av 2016. Exakt vad det rör sig om vill han helst inte gå in på än, men han uppmanar alla som är intresserade av idrott och affärer att hålla ett öga på Idrottens Affärers sajt.

Vi tackar Thomas Ejderhov för pratstunden och ser fram emot att fortsätta läsa om vad som sker bakom kulisserna i idrottsvärlden.

Fyra Snabba

Fotboll eller Hockey

Lunchbuffet eller trerätters

Storstad eller Sandstrand (”Jag måste få ta båda här”)

Sport på TV eller Träna själv