Målmedvetenhet ska ta Hammarby IF Friidrott till nya höjder

Publicerad 15 september 2014 i Föreningslivet

hammarby

Fotograf: Ove Hultström

Hammarby är en av Sveriges största och mest välmående friidrottsföreningar, men inte den bästa – ännu. År 2020 vill föreningen vara topp tre i Sverige. Genom att identifiera sina svagheter och fortsätta ställa höga krav ska man nå dit.

Hammarby friidrott har idag över 1400 medlemmar (varav 900 aktiva), en stor barn- och ungdomsavdelning och man tog fem SM-guld på senaste senior-SM. Man har ett stort kansli och via Midnattsloppet ett arrangemang som inbringar stora resurser åt föreningen.

Peter Wikström är utbildnings- och utvecklingsansvarig och han menar att Hammarbys framgångar är resultatet av ett långsiktigt och strategiskt arbete:

– Vi har alltid arbetat med tydliga mål och haft uthållighet i vårt arbete. Det har gjort att vi vuxit stadigt och att vi utvecklats. Nu vill vi ta det sista steget upp till att bli topp tre i Sverige.

För att göra det arbetar Hammarby med en strategi där man identifierat de punkter som kan förbättras och där föreningen behöver stärkas. Genom en årlig konferens ser man till att det finns en gemensam syn på vad som behöver göras och att alla drar åt samma håll.

– Sen är det så klart inte så att alla behöver tycka exakt samma om allt, men vi är överrens om det övergripande för det mesta, säger Peter Wikström.

Hammarbys barn- och ungdomsverksamhet är stor och man har hjälp av den årliga friidrottsskolan som föreningen arrangerar. Årets upplaga samlade 1400 barn och unga och det är förstås en fantastisk rekryteringsbas för föreningen.

Föreningslivet i stort brottas med utmaningar i form av bristande engagemang och färre ideella krafter, men för Hammarby har det inte vara några problem att få föräldrar att ställa upp. Peter Wikström berättar:

– Nej, vår barn- och ungdomsverksamhet är till 100 % föräldrarledd – vilket inte enbart är positivt faktiskt. Inför varje år skickar vi ut information till barnens föräldrar om vad vi kan erbjuda i form av utbildning, utrustning och så vidare, och vi brukar alltid få ihop till minst fyra grupper med fyra tränare i varje. Vi kräver ett engagemang från föräldrarna.

Däremot är det svårare att få aktiva ungdomar att ta steget från friidrottare till tränare. Ett viktigt steg för att behålla ungdomarna i föreningen när lusten eller förmågan att själv idrotta blir mindre.

– Där har vi ett arbete att göra. Vi kan bli mer aktiva i vår rekrytering. Jag har just gjort ett utskick till en grupp som jag hoppades skulle vara intresserade, men fått väldigt liten respons. Det är viktigt att vi får kunniga och engagerade ungdomar som tränare, inte minst till de äldre barnen och ungdomarna. Där kan det bli lite problematiskt med föräldrar som tränare då de kanske saknar den kunskap som krävs, säger Peter Wikström.

Kanske är det en av de pusselbitar som saknas för att Hammarby ska ta det ytterligare ett steg mot toppen. Med fler kompetenta och engagerade ungdomstränare från de egna leden skulle man bli ännu starkare.

Det finns ett enormt engagemang och en vilja att utvecklas, så vi har all anledning att återkomma till Enskede IP 2020 för att se hur det gått. Vi önskar Hammarby IF Friidrott all lycka till!