Klubbchefen som vill ge plats åt alla

Publicerad 15 september 2014 i Okategoriserade, Profilen

profilen_kristina_landegren_carestam

Kristina Landgren Carestam är framgångsrik elittränare och före detta förbundskapten i innebandy. Som klubbchef i Pixbo Wallenstam har hon antagit utmaningen att leda arbetet för en förening där alla ska få plats.

Kristina Landgren Carestam från Partille växte upp i en idrottsfamilj där hon och lillebror fick pröva på alla idrotter de hann med.

– Det blev fotboll och friidrott och till slut fastnade jag för ridningen. Men när jag var 16 fick jag följa med en kompis till Björndammens innebandyträning och fastnade direkt även om jag inte var så vidare bra som spelare. Och när Pixbo skulle starta ett damlag och rekryterade de bästa spelarna runt om i Göteborg, då ringde jag och tjatade mig in.

 

Pixbo trogen

Sedan dess har Kristina varit Pixbo Wallenstam trogen förutom en sväng till Högdalen och AIK (assisterande tränare för herrlaget) under sina sex år i Stockholm.

– Jag pluggade idrott på Bosön, började läsa på och upplevde att tränarna runtomkring mig inte riktigt agerade som jag tyckte att de borde. Till slut valde jag att sluta som aktiv, när jag var 23. Sedan visade det sig förstås att det inte var så lätt. Som tränare har du ju många individer att ta hänsyn till, inte bara en. Men jag har aldrig ångrat mitt beslut.

 

Arbeta med ungdomarna
Kristina gjorde sedan karriär som elittränare med bland annat VM-guld för både herrar och damer och SM-guld för Högdalens AIS och med Pixbos herrar på meritlistan. Men senare, tillbaka i Pixbo, blev hon erbjuden att arbeta med ungdomarna.

– Det var jag väldigt skeptiskt till. Jag med mina framgångar, var det allt de hade att komma med? Men vår ordförande var smart med sitt erbjudande och jag fick lära mig att ska en förening bli framgångsrik, då handlar det om helheten.

 

Både herrar och damer

Efter fyra år på ungdomssidan kom frågan om att bli Sportchef. A-lagen började dyka och det behövdes något nytt.

– Jag sade ja på ett villkor, att få ansvaret för både dam- och herrlaget. Det var jätteviktigt för mig att både damer och herrar skulle få samma satsning, och vi tog gemensamt beslut om att satsa på topp fyra.

Sportchef från augusti

Kristina blev sportchef 2009 och från och med i augusti i år är hon klubbchef för Pixbo Wallenstam, som just nu är mitt i en process för att hitta en modell där alla ska få vara med.

– Vi är jättebra på det sportsliga men måste också jobba systematiskt med vår värdegrund, med hur vi möter människan. Tyvärr begränsar sådant som halltider och tillgång på tränare att alla ska få plats som spelare men vi vill ju helst inte tappa någon om de så arbetar med webben eller hjälper till på annat sätt.

På god väg
Längs vägen skapar Pixbo Wallenstam nu en struktur med sportchefer för olika lag, ledarkontrakt, tränarmöten, föräldramöten med olika föreläsningar, fadderverksamhet där elitlagens spelare hjälper till på ungdomssidan och en hel del till det.

– Vi är långt ifrån klara men på god väg. Igår hade vi en träff med herrlaget där vi pratade om hur vi vill bli uppfattade av andra, det går kanske inte att skena ut till omklädningsrummet efter en förlust. Jag har lärt mig oerhört mycket genom åren, där jag förut ville vinna till varje pris vet jag nu att det måste finnas ett sammanhang i alla led, från minsta nybörjare till elitspelare, från ledare till förälder.

 

Ålder: 44 år

Familj: Gift med Mats och barnen Ida 5år och William 10år
Intressen: Mötet med människor

Bästa bok: Alex Ferguson My Autobiography

Bästa film:Moneyball

Ser helst på tv: Deckare Miss Marple

Reser helst till vår lägenhet på Mar menor golfresort Spanien