Johan Gadd brinner för idrotten

Publicerad 25 september 2015 i Föreningslivet, Nyhetsbrev, Profilen

Gadd

Han är delar födelseår med de legendariska 56:orna. Han har ett förflutet som simmare, simtränare och yrkesofficer. Han brinner för idrotten. Möt Johan Gadd, distriktsidrottschef på Västsvenska Idrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna Väst.

– Jag nådde aldrig riktigt samma nivå som Stenmark, Wassberg och de där, haha, men något junior-SM i simning blev det väl. Annars nådde jag kanske längst som tränare, med Skäret Simsällskap, där jag var med och tränade Louise Karlsson och Peter Berggren som båda var OS-simmare.

Sedan 1994 arbetar Johan Gadd på heltid för idrotten. Något som han ser som en ynnest. Det kan nästan vara svårt att skilja på arbete och fritid menar han.

– Ja så är det. Men det är väl naturligt när man arbetar med något som man tycker är så roligt. Idrott har alltid varit en stor del av mitt liv, mina barn har varit aktiva inom idrotten och det känns bra att arbeta med något som är en viktig del av samhället.

Johan är som sagt distriktsidrottschef på Västsvenska Idrottsförbundet. Ett utav 21 distriktsidrottsförbund i Sverige. Det behövs en form av paraplyorganisation som ser till ideella föreningars intressen och behov, säger Johan Gadd.

– Vi arbetar med frågor som rör idrott och det ideella föreningslivet på måna olika vis. Vi driver frågor på kommunal nivå och försöker hitta lösningar som gynnar idrotten. Vi har också en viktig roll att spela när det gäller utbildning. Det krävs oerhört mycket utbildning i föreningslivet och det bistår vi med.

Ett annat sätt som Västsvenska Idrottsförbundet försöker stötta föreningslivet på är genom att uppmana och hjälpa föreningar att driva sin verksamhet på ett mer entreprenöriellt vis.

– Vi, Västsvenska Idrottsförbundet, har arbetat med det i ungefär tre år nu. Det blir viktigare och viktigare om föreningarna vill kunna behålla och utveckla sin verksamhet. Vi ser att skattemedel kanske snarare minskar än ökar, så då måste pengarna komma någonstans ifrån. Där tror vi att en mer affärsmässig drift av projekt och satsningar kan vara en lösning.

En sådan affärsmässig satsning var det som en gång i tiden lade grunden till Idrottens Spel. Idrottens Spel och Västsvenska Idrottsförbundet (som äger Idrottens Spel) flyttade för ungefär ett år sedan in i samma lokaler. Ett samboskap som enligt Johan Gadd redan lett till många fördelar.

– Jag får säga att jag har sett otroligt många fördelar sen vi flyttade ihop. Fler än vad jag trodde. Det blir tydligt att vi arbetar mot samma mål men på olika vis. VI kan nyttja varandras kompetenser och vi blir på så vis effektivare.

Den pågående flyktingkrisen och den alltid aktuella frågan om integration är självklart uppe även på Västsvenska Idrottsförbundets agenda, och en punkt som Johan Gadd pekar ut som särskilt viktig den närmsta framtiden.

– Det är något vi redan arbetar med och kommer att arbeta med ännu mer nästa år. Då kommer vi att få ekonomiska medel riktade just mot integrationsarbete. Jag vet hur viktig roll idrotten kan spela i dessa frågor och om vi bara kan tända en gnista i ögonen hos några människor, få dem att träffa andra och bli en del av en gemenskap, då kan vi göra en jätteinsats.

 

Kort om Johan Gadd:

Gift, tre barn

Född 1956

Väljer helst:

Snö eller sol

Fotboll eller hockey

Trerätters eller lunchbuffé

TV-serie eller bok