Göteborg Marvels gläds åt det ökade intresset för amerikansk fotboll

Publicerad 4 februari 2015 i Föreningslivet

marvels

På andra sidan Atlanten är sporten gigantisk och följs av miljoner människor varje vecka. I Sverige har sporten länge levt ett liv i skuggan, men kanske är tiden nu mogen för ett ordentligt genomslag. Vi har pratat med Göteborg Marvels om det tilltagande intresset för amerikansk fotboll.

– Det är världens roligaste sport, så är det, säger Joel Dalerstedt.

Joel Dalerstedt spelar i Göteborg Marvels seniorlag (försvarsspelare med positionen Free Saftey) och är också styrelseledamot i föreningen. En förening som kom till genom en sammanslagning av Göteborg Giants och Majorna Mustangs 2005. Seniorlaget har spelat i högsta serien två gånger och har en tredjeplacering från just 2005 som främsta merit. Utöver sin seniorverksamhet matchar föreningen även fyra ungdomslag (U19, U17, U15, och U13) och ett damlag.

– Vi har ett damlag sedan 2014 vilket är väldigt roligt. Jag tror att Sverige är ett föregångsland här och det har startats upp 4-5 andra damlag i Sverige också. Det ökade intresset märks verkligen i antalet tjejer som hör av sig och vill börja spela. För 10 år sedan var det nästan ingen men nu är det många som kontaktar oss, säger Joel Dalerstedt.

Och det ökade intresset märks även i föreningens andra lag. Göteborg Marvels får många mejl från nybörjare som blivit sugna på att prova amerikansk fotboll.

– Jag tror att TV-sändningarna av NFL (Amerikanska proffsligan) gör väldigt mycket. Intresset är större nu än på länge. Vi har en Superbowl-fest varje år på O’Learys. Tidigare var det en liten klick från laget där men nu är hela stället fullsmockat, berättar Joel.

Att var en förening som sysslar med en, i Sverige, lite udda sport har dock sina utmaningar.

– Vi stöter på ganska mycket okunskap, vilket försvårar vårt arbete. Sen är det också en utmaning att få ihop tillräckligt med spelare. Varje trupp ska ju helst vara 35-40 personer. Och så ska man ha tränare till det, det är klart att det kräver mycket resurser.

Ni som sett amerikansk fotboll vet ju att det också krävs en hel del utrustning för att utöva sporten. Göteborg Marvels försöker att i så stor utsträckning som möjligt hjälpa till med att kunna låna ut utrustning till spelare som kommer och vill spela.

– Det kostar självklart pengar, men vi ser det som en investering, ett sätt att få nya spelare.

Det strömmar till spelare till föreningen och det verkar finnas en härlig optimism runt Göteborg Marvels. Om några år hoppas Joel att seniorlaget ska ha tagit steget upp i högsta serien igen. Det är målet.

– Självklart vill vi det, vi har en ganska ung och oerfaren trupp, men också många väldigt talangfulla spelare. Det kommer nog att ta ett litet tag, men det kommer. Förhoppningsvis kommer vi då att kunna flytta från vår nuvarande hemmaplan Backavallen till något lite mer centralt.

Det tilltagande intresset har även visat sig i Sverige genom att lagen i landets högsta serie blivit proffsigare och fått bättre matcharenor. Något även Göteborg Marvels alltså hoppas på när det blir dags att avancera uppåt.

Vi önskar Marvels all lycka till, och hoppas att intresset för ”världens roligaste sport” fortsätter att växa!

Läs mer om Göteborg Marvels på deras hemsida, marvels.se