Förening i Fokus – Göteborgs Rullstolsbasketförening

Publicerad 25 september 2015 i Föreningslivet, Nyhetsbrev

GRBK

I år fyller Göteborgs Rullstolsbasket 45 år. Vi tar en titt på en förening som satsar på både bredd och elit. För att göra det så slog vi Tommy Olsson en signal.

Den här texten kommer främst att handla om föreningen Göteborgs Rullstolsbasket. Men det går inte att bara hoppa över bakgrunden på mannen som berättar. Tommy Olsson är ett namn som de flesta inom rullstolsbasket känner väl till. Tommy har spelat 192 landskamper, tagit EM-brons och brons i Paralympics, och spelat över 800 matcher för Göteborgs RBK Sedan en tid tillbaka driver han ett företag som tillverkar rullstolar specialbyggda för idrott.

– Det där behöver du ju inte skriva, säger Tommy Olsson, nästan lite förläget, när han i förbifarten nämner sin imponerande meritlista.

Han är ödmjuk men det går inte att ta miste på hur mycket han brinner för idrotten när han berättar om Göteborgs Rullstolsbasket.

– Vi har många unga som är aktiva i vår förening, och det är självklart roligt. Vi ser en sådan fantastisk utveckling funktionellt på dem, deras motorik, styrka, ja allt sådant som tränas av rullstolsbasket. Man blir lite rörd faktiskt, och föräldrarna säger ofta att det blivit en stor skillnad sen de började i vår förening.

Göteborgs Rullstolsbasket har sin bas i Frölunda där man hyr in sig i Högsbo Baskets lokaler. Man har lag som spelar i högsta serien, men även utvecklingslag där alla är välkomna att spela.

– Målet är att vi ska ha ett konkurrenskraftigt a-lag. Men vi satsar även på våra utvecklingslag och försöker få iväg dem på turneringar varje år. Nyss har ett gäng varit uppe på en turnering i Stockholm, Nacka Games, till exempel.

Det finns inga åldersgränser i rullstolsbasket. Inte heller är det ett krav att man ska ha någon form av funktionsnedsättning för att delta.

– Vi har sedan 1994 legat under basketbollförbundet. Det betyder att vem som helst kan börja spela rullstolsbasket. De flesta hos oss har någon slags funktionsnedsättning, men om man inte har det kan man alltså ändå vara med och spela.

De rullstolar som används i sporten är specialbyggda för just rullstolsbasket och kostar runt 50 000 kr. Tommy arbetar som sagt med just rullstolar och i stort sett alla spelare i föreningen spelar i en basketstol som Tommy byggt.

– Visst är det dyra stolar, där får man titta ner i plånboken ordentligt om man vill köpa en egen. Men vi som förening försöker ha ett antal rullstolar till våra spelares förfogande. Vi står även för reparation av spelarnas egna rullstolar under året.

Det kostar alltså en del att driva runt en förening som Göteborgs Rullstolsbasket. Trots det försöker man hålla medlemskostnaderna så låga som möjligt. Alla ska kunna vara med.

– Vi får in pengar från andra håll, vi har en del sponsorer och vi arrangerar prova-på-aktiviteter. Det är väldigt populärt. Man kan boka rullstolsbasket som en del i en svensexa, möhippa eller team building. Det är jätteuppskattat och vi har så högt tryck att vi med nöd och näppe får in alla som vill boka, men det är ju ett angenämt problem.

Göteborgs Rullstolsbasket har länge varit en del av en bingoallians och på så sätt årligen fått pengar utbetalt från Idrottens Bingo.Pengar som varit väldigt betydelsefulla. Sedan några är tillbaka är man också medlem i SBFO (Sveriges Bingoföreningars Organisation) och kommer framöver även få del av pengar från nätbingosajten idrottensbingo.se

– Jag måste säga att bingopengarna har varit otroligt viktiga för oss. Det har gett oss massor av möjligheter att bedriva den verksamhet vi vill bedriva, jag som är kassör ser ju på nära håll hur mycket dessa pengar betyder!

Göteborgs Rullstolsbasket spelar sin första match för säsongen den 17/10 hemma i Gothia Arena. Fritt inträde, så åk gärna förbi och spana in den matchen. Klubben kommer att fira sitt 45-årsjubileum exakt hur är inte beslutat. Håll utkik på deras Facebook-sida för mer information om det.

Vi önskar Tommy Olsson och Göteborgs Rullstolsbasket all lycka i framtiden.