Emil Jylhänlathi – Med bolltrixandet som verktyg

Publicerad 27 mars 2015 i Föreningslivet, Nyhetsbrev, Profilen

emil_webb

 

Emil Jylhänlahti är boråsaren som har trixat sig runt världen. Med sin fotboll har han imponerat på kungafamiljen i Indonesien, på gamle Manchesterspelaren Rio Ferdinand och på shejken i Dubai. Men det roligaste av allt, tycker Emil, är att trixa för unga tjejer och killar, att inspirera dem att följa sina drömmar.

– Jag har alltid gillat fotboll och när jag och kompisarna i 13-årsåldern såg en reklamfilm där det trixades började vi härma och träna. För att kunna studera hur trixen gick till fick vi sitta och vänta tills varje gång filmen dök upp på teve, på den tiden fanns det ju inte youtube, berättar Emil.
Trixade inför finalen
Emil spelade fotboll i Mariedal i Borås och under innefotbollsturneringen Mariedal Cup 2004 blev arrangörerna så förtjusta i Emil och hans trix, som han körde som uppvärmning inför varje match, att de ville se honom uppträda inför finalen och 1 200 åskådare.
– Jag var förstås skitnervös och tappade bollen flera gånger men det blev ändå starten på min karriär som fotbollstrixare.

Trixat i 23 länder

Emil och en kompis skapade en hemsida och lade ut en del trix. Det ena ledde till det andra och bara två år senare fick han göra en reklamfilm för Adidas och en turné i 30 indonesiska städer.

– Jag har trixat i 23 länder och uppträtt på allt från Kumlaanstalten till mässor i Tyskland, för shejken i Dubai, för BBC och Rio Ferdinand under fotbolls-VM i Brasilien och inför 55 000 människor på Bali, och det är fortfarande lika kul.

Spontanitet och fantasi

Och även om Emil tycker att alla event är roliga och givande så ligger fotbollsskolorna och att inspirera och lära ut till barn och ungdomar, honom varmast om hjärtat.

– Jag är med på många fotbollsskolor och då har jag en egen station där jag berättar om vem jag är, håller i olika övningar och kör en liten uppvisning. Det är spontaniteten och fantasin jag håller fram. När jag var liten var vi 15-20 ungar på grusplanen som lekte fotboll, idag syns oftast inte ett enda barn på samma grusplan.

Världsrekord i Lilla Sportspegeln

Emil har varit med i det populära teveprogrammet Lilla Sportspegeln med Emils trixarskola.

– Inför tevetittarna slog jag också världsrekord 2013 i antal gånger på hälarna under en minut, berättar Emil, som blev vald till årets gäst av tittarna och som också är världsrekordhållare i att studsa bollen på fotsulorna liggandes på rygg.

Integration med futsal* som redskap

Emil fortsätter att trixa sig fram i världen men arbetar också med ett integrationsprojekt som studieförbundet SISU och fotbollsklubben Borås AIK står bakom.

– Jag åker ut i skolorna och pratar värdegrunder, och det är precis vad vårt futsal-projekt bygger på. Alla ska känna sig välkomna till träningarna oavsett vem man är eller var man kommer ifrån. Jag har nog varit i ett 100-tal klasser sedan i höstas, säger Emil, som i varje klass bjuder på en trixningsshow som avslutning och delar ut information så att barnen vet när och var de kan träna tillsammans med Emil.

Träningarna är populära.

– Vi har haft 160-170 barn från 15 olika föreningar på träningarna. Jag trivs jättebra att arbeta med projektet som sträcker sig över tre år till en början, säger Emil Jylhänlahti, som har en del andra spännande aktiviteter framför sig, aktiviteter som dock inte kan avslöjas än på ett tag.

* Futsal är en slags inomhusfotboll

 

Emil Jylhänlahti

Yrke: ”Professional football freestyler” samt arbetar i ett integrationsprojekt för barn

Bor: Borås

Ålder: 28

Världsrekord: 137 gånger på hälarna under en minut och nästan åtta minuter på rygg trixandes på fotsulorna.
Gör på fritiden: spelar futsal i Borås AIK och fotboll i Kronängs IF

Bästa film: The Town

Bästa bok: Dödsdömd – Damien Equals
Äter helst: plankstek

Reser helst till: värmen