Azalea BK satsar på en hållbar ungdomsfotboll och ett nytt Majvallen.

Publicerad 26 maj 2014 i Okategoriserade

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Om du åkt tåg den senaste tiden kanske du läst om Azalea BK. Föreningen från Majorna i västra Göteborg porträtteras nämligen i senaste numret av SJ:s kundtidning Kupé och har figurerat i flera andra tidningsartiklar det senaste året. ”Mediehysterin” fortsätter när nu Idrottens Spels Nyhetsbrev gör ett nedslag på Majvallen.

– Vi är heta nu, skämtar Fredrik Sundqvist, utbildningsansvarig i Azalea när han och föreningens ordförande, Tomas Bratthammar, möter upp i den röda klubbstugan belägen i idrottsplatsens ena hörn.

En stor del av den positiva uppmärksamhet som Azalea BK fått beror på det framgångsrika arbete man bedriver med barn och unga inom konceptet breddutveckling. Nu vill man lyfta det arbetet ännu mer, med en upprustning av Majvallen.

– Ja, vi har ett oerhört spännande projekt på gång. Vi har en vision för ett nytt Majvallen. Vi tycker helt enkelt att det är mycket som behöver göras och vi ser stor potential, säger Tomas Bratthammar.

Förutom lyftet det skulle innebära för den egna verksamheten så ser Fredrik Sundqvist en framtid där Majvallen blir ett nav för föreningslivet och utvecklingen av folkrörelseidrotten.

– Tanken är att utveckla Majvallen för våra barn och ungdomar med fler konstgräsytor och andra roliga aktiviteter. Men vi vill även bygga ut klubbstugan för att kunna hålla konferenser och föreläsningar och sprida det koncept som fungerat så väl för oss − ett nationellt centrum för breddutveckling. Nu ska vi bara sälja in det till politikerna!

Tomas Bratthammar förklarar varför Azalea BK skiljer sig från andra föreningar:

– Vi riktar oss så tydligt mot barn och ungdomar. Vi är breddklubben och vi tycker att alla ska få spela fotboll, oavsett vilka svårigheter man än har. Det är ju nog något som många fotbollsklubbar skulle säga, men … det är lättare sagt än gjort.

– Vi har ju jobbat med de här frågorna i många år. Vi har utvecklat verktyg och vi sätter frågeställningarna i ett sammanhang, hur får man en socialt hållbar föreningsidrott att fungera i en modern innerstadskontext? Det handlar om att alltid inkludera, integrera åldersklasser, uppåt och neråt, och att man aktivt arbetar med ledarutbildningar för spelare som ett sätt att behålla dem i föreningslivet. Det finns alltfler som arbetar så som vi gör, och vi är faktiskt ofta förebilden, fyller Fredrik Sundqvist i. Allt kan sammanfattas i begreppet breddutveckling, som Fredrik Sundqvist arbetat fram i sin bok Så funkar ungdomsfotboll.

Azalea har även tagit fram riktlinjer som konkret talar om för ledare hur verksamheten ska bedrivas. Dessa riktlinjer är ett stort stöd och något som ofta väcker uppmärksamhet, berättar Tomas Bratthammar:

– Jag har haft med mig våra riktlinjer ute på tränarutbildningar och det är många tränare från andra föreningar som blivit lite avundsjuka då de saknar ett så genomarbetat dokument på sin hemmaplan

– Fina texter kan ju alla skriva, det är svårare att sätta det i praktik. Jag tycker att vi har lyckats bra, men det är klart att det hela tiden är en utmaning i ett fotbollslag att hantera olika viljor och hitta rätt balans. Det är en utmaning som vi delar med alla små och medelstora föreningar, säger Fredrik Sundqvist.

Båda är överens om att föreningslivet står inför stora utmaningar och måste anpassa sig efter att samhället förändras.

– Vi tror ju att det är väldigt viktigt att ha ett fungerande föreningsliv med allt vad det innebär för demokrati, samhörighet och utveckling. Därför måste man diskutera de här frågorna och hitta sätt att rikta engagemang så att det fungerar. Det måste vi arbeta med varje dag, avslutar Fredrik Sundqvist.

Huruvida det blir ett nationellt centrum för breddutveckling återstår att se, men bollen är så att säga i rullning. Det är väl värt att hålla ett öga på vad som händer på Majvallen. Kanske är det där breddfotbollens framtid formas.